Un nou proiect de act normativ

WhatsApp-Image-2022-06-27-at-8.39.34-PM

Interoperabilitatea dintre sistemele de informații ale Uniunii Europene în domeniul frontierelor și vizelor, al cooperării polițienești și juridice și al azilului și migrație.

Proiectul de act normativ stabilește măsurile necesare punerii în aplicare, la nivel național, a anumitor prevederi conținute de o serie de acte legislative europene.

Interoperabilitatea va preveni situațiile în care solicitanții de azil politic sunt reținuți ilegal, ținuți în în detenție sau sunt expulzați nejustificat. De asemenea, cu ajutorul interoperabilității, fraudele de identitate vor fi mai ușor de identificat, scăzând totodată necesitatea schimbului de date și informații cu țări terțe despre solicitanții de azi pentru stabilirea identității persoanei.

Noul act normativ contribuie la sprijinirea și consolidarea cooperării operaționale dintre autoritățile naționale competente, în special polițiștii de frontieră, poliție, autoritățile vamale, autoritățile din domeniul migrației, autoritățile responsabile cu prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a infracțiunilor grave sau a infracțiunilor de terorism.
Totodată, se urmărește sporirea încrederii populației, garantându-se o siguranță sporită a cetățenilor.

La doar un pas distanță de prima grevă din MAI

Inițiate în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, negocierile Contractului Colectiv de Muncă pentru personalul contractual/civil din MAI au ajuns în impas. Asta pentru că reprezentanții conducerii au refuzat

„Vă promitem, dar nu ne ținem de cuvânt”

În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență în componența „Reformei sistemului public de pensii” este ridicată și problematica indemnizațiilor/ pensiilor speciale. O problemă mult discutată și devenită controversată în