La doar un pas distanță de prima grevă din MAI

WhatsApp-Image-2022-07-23-at-12.50.13-PM-1

Inițiate în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, negocierile Contractului Colectiv de Muncă pentru personalul contractual/civil din MAI au ajuns în impas. Asta pentru că reprezentanții conducerii au refuzat mai multe propuneri.

La întâlnire, lucrurile s-au desfășurat într-un mod cel puțin ciudat , în sensul că ministerul și-a luat toate măsurile de precauție pentru ca rezultatul să fie cel dorit. Astfel, în cazul Acordului colectiv valabil pentru polițiști, inițiat, negociat și încheiat în aceeași zi, cei care au hotărât au fost sindicaliști fără reprezentare și prin urmare, folosiți pentru a bloca stabilirea oricăror drepturi suplimentare ale polițiștilor. Dar, când s-a ajuns la negocierea contractului pentru personalul contractual, MAI nu a ieșit din litera legii.
Prin urmare, a fost demarată procedura de anularea a acestui Acord colectiv.

Disprețul față de personalul contractual a fost arătat foarte clar, la negocieri neparticipând nici măcar o singură persoană cu acest statul, iar reprezentanții MAI nu au formulat nici măcar o propunere în plus față de conținutul anterior.

Dispreț, lipsă de interes și încercare de manipulare a unor reprezentanți pentru ca MAI să aibă câștig de cauză. Cam așa stau lucrurile. Doar că, în aceste condiții și conform legii Dialogului Social, în urma refuzului angajatorului de a accepta propunerile formulate de către personalul contractual, următorul pas presupune conciliere și mediere, etape asigurate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Dacă apare un refuz din partea Ministerului, este obligatorie notificarea unităților MAI despre organizarea GREVEI DE AVERTISMENT(pe o perioadă de maxim două ore) și, în cele din urmă, a GREVEI PROPRIU-ZISE, pe o perioadă nedeterminată.

Trebuie menționat faptul că personalul contractual din MAI, indiferent de structură nu are nicio interdicție prevăzută în lege pentru a organiza grevă. Mai mult, conform Legii alți angajați din sectorul de activitate pot declara GREVĂ DE SOLIDARITATE care implică încetarea activității pentru o zi. În acest sens, cele 3 federații sindicale reprezentative vor asigura plata drepturilor salariale pentru membrii care vor participa la GREVĂ.

Sindicatul DECUS atrage atenția!

Sindicatul Național al Polițiștilor din România “DECUS” le atrage atenția membrilor săi să demareze cât mai curând posibil demersurile necesare pentru încheierea, în condițiile legii a contractului/acordului colectiv de muncă,